RSS Feed for This PostArtikel terkini

Pembekal belut Usahawan belut

Bulan lepas aku menghadiri kursus 4 hari 3 malam anjuran PUNB dekat Shah Alam. Kursus ni untuk usahawan Prosper Siswazah. Jadi, bila kami stay di hotel sana, aku dapat roomate yang jadi pembekal ikan. Dia dari Kuala Kurau Perak dan sebelum ini jadi pembekal untuk beberapa ejen di KL. Wah, muda-muda lagi dah jadi pembekal ye! Umur baru 27 tahun!!

Sepanjang aku berada dalam bilik sementara menunggu kelas bermula, aku tengokdia selalu aje dapat call mintak supply ikan la, belut la. Jadi, aku tanya pasal belut ni, dia pun bercerita jugak. Belut ni biasanya dia dapat dari orang kampung, sebab orang kampung dia ada bendang. Jumlah tangkapan pakcik-pakcik yang tangkap belut ni sebulan pun boleh tahan, mau dua-tiga ribu sebulan. Kira pendapatan hasil bendang tu boleh wat simpanan jek. Kira pendapatan pakcik ni lebih banyak dari akulah! Selain tu, budak-budak sekolah pun cari jugak belut lepas sekolah. Sehari dapat dua-tiga puluh ringgit okey apa bagi seorang yang bergelar budak sekolah?! Dan budak-budak ni bab mengira berapa RM cekap sungguh, berapa KG tau aje berapa RM sebelum si pembekal ni dok congak-congak.

Dia kata biasanya bekalan belut dia setakat ni belum putus. Macam tu jugak dengan permintaan. Dekat KL Selangor aje dia supply beberapa tempat dan kolam. Ada jugak kat Pulau Indah. Sekali order 50 hingga 100 kilo. Ada order belut bagi lintah makan! Ada yang ambik belut dari dia, supply pulak ke Singapore sana - berapa diorang caharge taktaulah, tapi mesti mahal punya. Dan dia cakap jugak, yang cha-ya-nun-alif pun pandai main harga jugak, cakap benda tak laku, letak harga rendah padahal benda laku jek!

Trackback URL

RSS feed | Trackback URI

98 Comments »

Gravatar voy said:
2008-09-14 15:41:57

ha tuh la, skang ni byk peluang berniage… macam2 dari kambeng ke lintah la nih belut lak… 1st impression… APE NIH?!!! belut rupenye…

 
Gravatar melayubuntu said:
2008-09-19 18:21:45

unagiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!

 
Gravatar Fahmishah said:
2008-09-25 18:26:23

Huhu lama x makan belut

 
Gravatar jon said:
2008-09-26 09:31:27

slm maju jaya. sya berminat utk menghadiri kursus tersebut sila hubungi sya jon_spa28@hotmail.com

Gravatar tam said:
2011-03-10 23:27:50

kt mana kursus nie..?

 
 
Gravatar azie said:
2008-09-28 18:49:35

saya nak beli belut, tolong email pada saya bg fon no.. azie_81@live.com…tq

Gravatar zack said:
2008-11-22 15:48:42

azie..hang nak belut baper banyak..cuba habaq mai..call saya 012-9783405…zack,klang

 
Gravatar kamal said:
2010-01-11 02:09:01

call kamal untuk beli belut liar,segar dari bendang….014-2224211

 
Gravatar tam said:
2011-03-10 23:30:21

area mane nie..?johor leyh supply ke..?

 
 
Gravatar Mohd Ismail said:
2008-10-01 17:26:42

aku x suka belut.. mak aku pernah trick kata dia masak ikan keli masa tu.. kenyang da baru aku tahu.. ha ha =)

*selamat hari raye bro..*

 
Gravatar fazil said:
2008-10-20 13:10:13

berminat dgn belut ni…sape2 ada info pasal kursus belut tlg kontek saya…ad_108@hotmail.com..012-3274636…thanx

 
Gravatar hanep said:
2008-10-21 04:24:58

belut orang beli utk makanan lintah kot.
nway, wizurai, blog ko xley right klik eh? aku nk open in new window xley.hehe..

2012-07-07 22:15:03

cm mana nk dpt ank benih belut……tlng hbgi sy segera jika terdpt ank benih blut…0129813539

 
 
Gravatar faizan said:
2008-10-30 12:59:40

a’skum..
boleh saya tahu ada cara macam mana nak ternak belut ni… kalau tak keberatan nak kongsi la???

 
Gravatar ridZ said:
2008-10-31 11:03:05

salam…

erm biz belut… aku skrg tgu mgumpul dana utk usahakan ternakan kambing dan ikan keli… bajet beso2 mane nak dapek pinjaman pun.. skrg dok carik tapak pertenakan dan ladang yg murah di sekitar selangor.

So biz belut nie aku baru bincang smlm ngan opizmate. tapi dier usahakan buah-buahan.. income bole tahan.

 
Gravatar nono said:
2008-11-13 21:22:03

tak pernah makan belut and tak akan makan belut… ngeheheheheh ;-P

macam lintah gambar tuu.. uwaaaa ngeri!

 
Gravatar sootspirit said:
2008-11-16 12:23:14

ngeeeeeeee
geli tgk belut
mcm ular
licin T_T

 
Gravatar acheed said:
2008-12-02 09:33:31

sape name roomate ko tu?

 
Gravatar yana said:
2008-12-10 12:09:57

ade sape2 yang nak beli belut sila hubungi saya.
saya ada ternak belut.
kawasan selangor

Gravatar mazuki said:
2008-12-13 19:02:51

bg la no phone ….aku mmg tgah nk pakai nie

 
Gravatar green tycoon said:
2009-01-02 09:04:25

saya berminat nak beli belut tu tp mana no hp nye

Gravatar kamal said:
2010-01-11 02:06:20

saya ada menjual belut liar…segar dari bendang…harga boleh runding..hubungi kamal 014-2224211

(Comments wont nest below this level)
 
 
Gravatar marzuki said:
2009-01-21 13:34:41

Yana,

Kat mana belut tu…bagi address or h/phone.
Tkasih

Gravatar kamal said:
2010-01-11 02:11:21

hubungi kamal untuk mendapatkan belut segar dari bendang…belut tangkap punyaaaa…014-2224211

(Comments wont nest below this level)
 
 
Gravatar yusof said:
2009-01-22 13:58:33

yana,
tolong bagi contact no or email. saya nak beli secara kontrak sebanyak 1,000kg seminggu untuk 2+1 tahun kontrak

Gravatar shahrul said:
2009-07-14 20:54:25

saya ada membekal belut.sla hubungi saya di 012-3658747

(Comments wont nest below this level)
 
Gravatar kamal said:
2010-01-11 02:12:31

nak beli belut liar???segar dari bendang…
hubungi kamal 014-2224211

(Comments wont nest below this level)
 
 
Gravatar naim said:
2009-11-20 19:45:14

nk tnye…
leh cte ngn detail x psl belut y u jual…
saiz
harga
n detail la..pliz
berminat

Gravatar kamal said:
2010-01-11 02:13:46

inginkan belut liar???segar dari bendang.
hubungi kamal 014-2224211

(Comments wont nest below this level)
 
 
Gravatar cha said:
2010-11-22 14:27:55

saya minat beri ikan belut, sila tanya harga dan
penghantaran ke johor baru berapa harga se kilo encik boleh beri?

 
Gravatar syamsul said:
2013-11-28 14:17:34

saya nak buat projek menternak belut..saya tengah mencari benih belut dan belut yang berumur 3,4 bln..h/p saya 016-2020266..hubungi segera

Gravatar ecai said:
2014-01-14 11:35:26

kol saya 0192012505

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Gravatar yana said:
2008-12-10 12:11:11

email kan kepada saya yana0607@gmail.com

 
Gravatar Roshidi said:
2008-12-15 17:38:48

salam…

kepada sesiapa yang nak beli belut,harga termurah di pasaran. Harga RM11.00 per kilo (kuantiti 50kg keatas) untuk yang nak beli sikit-sikit saya bagi harga RM13.00…untuk yang berminat nak ternak belut, benih belut saiz 35 - 40 ekor sekilo pun ada dijual dengan harga RM1.00 seekor. Bagi yang nak ternak, saya ada tawarkan kontrak farming. Kami ni hantar belut kat tesco ngan giant. Pasaran jgn risau. Tapi syaratnye kena dtg kursus ngan kami dulu la… ok…. nak contact saya no nyer 017-5135380 atau email di rnr_fishery@yahoo.com

Gravatar Fitry said:
2009-01-01 22:33:06

saya berminat nak ternak belut,boleh tau tak kos tuk ternak belut

 
Gravatar siti said:
2009-02-12 14:47:08

Saya berminat bape, di mana dan bila kursus tu di adakan.tQ

 
Gravatar nurul said:
2009-09-14 11:18:49

salam….kursus 2 kne byr bpe RM???
dan dimana tempatye??
luar kl or just brdekatan kt kl..

 
 
Gravatar en_me said:
2008-12-18 17:01:10

eee gelinyerrr.. salammmz

 
Gravatar rahmanevi said:
2008-12-20 18:58:34

sya nak beli benih belut,,,ni no 0162442179.man(klang)

 
Gravatar nizam said:
2009-01-17 18:03:34

jika ada kursus terbaru sila sms 012-6767096

 
Gravatar yusof said:
2009-01-22 13:55:29

Salam. Kepada sesiapa yang berminat untuk kontrak membekal belut kepada kami sebanyak 1,000kg seminggu sila hubungi saya di umchop@yahoo.com atau 013-2032203. Wassalam

 
Gravatar payet said:
2009-01-30 03:52:02

aku baru nak blaja ternak belut………………sape2 ada nak jual benih belut kat kelantan tepon aku 0199223354……..email fjt_berkatsyukur@yahoo.com

 
Gravatar ronuz said:
2009-01-30 19:33:34

As’kum!
aku pn tringin nk ternak belut…
tp aku msh zero ttg hal2 belut ni…
kalau ada info mnrik sila email ke
ronuz_01@yahoo.com.my

 
Gravatar payet said:
2009-01-31 23:53:15

mana nak dapat benih belut ni…………………..email kat aku la fjt_berkatsyukur@yahoo.com

 
Gravatar payet said:
2009-01-31 23:53:15

mana nak dapat benih belut ni…………………..email kat aku la fjt_berkatsyukur@yahoo.com

 
Gravatar payet said:
2009-01-31 23:53:20

mana nak dapat benih belut ni…………………..email kat aku la fjt_berkatsyukur@yahoo.com

 
Gravatar sudirman said:
2009-02-03 17:42:51

sya dari sandakan sbh mau beli ikan belut utk d ternak.email ke friend_1809@yahoo.com atau sms 0135569819.

 
Gravatar mazairi said:
2009-02-18 13:54:59

saya mahu beli belut 100kg ada lagi ke?0124602398

 
Gravatar fie said:
2009-02-27 18:53:59

manenyer no fon kwn tu…perlukan sangt2 neh please reply me before monday

 
Gravatar catzer said:
2009-03-02 08:22:52

huiyoo..wizurai..post ko ni dah mcm tempat iklan jual beli belut..bagus2..akupun tumpang calling2

 
Gravatar wan sere said:
2009-03-12 17:41:43

saya ada membekalkan belut secara besar-besaran.. bole hubungi saya 012-2261755(P.Barat)& 013-9722145 (Kelantan/tggnu)

Gravatar Zul said:
2010-08-30 11:03:20

hai betul ke ada banyak tu berapa sehari boleh supply? maklum 012-65235060 zul

 
 
Gravatar choe kuala said:
2009-04-20 15:37:17

aku baru nak mula ternak belut tp xtau berapa kos yang perlu dikeluarkan..kt mane aku nk dapat benih belut..klu ade sape2 sudi call aku ok…0124338176.

 
Gravatar faizura said:
2009-04-28 13:03:42

saya ada bercadang nak ternak belut dan keli..boleh sesiapa bagi saya info tentang ternak belut? plz…
email : ana_widuri@yahoo.com
thanks.

 
Gravatar shahrul said:
2009-05-16 01:31:11

saya menternak dan membekal belut,keli dan serai.untuk kuantiti dan harga boleh hubungi saya di talian 019-209 4009

 
Gravatar key said:
2009-06-24 09:22:28

ada sapo boleh bekal benih belut email saya boleh bican kosnya..
email:mozaglas@hotmil.com

 
Gravatar ery said:
2009-07-16 16:20:15

sya ery. sya nk tau lebih lanjut ttg ternak belut. dari segi benih mana sya boleh perolehi, air, mkanan utk belut. tq

 
Gravatar ery said:
2009-07-16 16:20:54

sya ery. sya nk tau lebih lanjut ttg ternak belut. dari segi benih mana sya boleh perolehi, air, mkanan utk belut. tq

 
Gravatar Ery said:
2009-08-05 15:33:04

saya bercadang untuk ternak belut tp saya x tau sgt tntg mknan, cara bela. boleh email kat sya untuk semua tu. aznaputri@yahoo.com

 
Gravatar abe awang said:
2009-08-24 23:23:06

nak ternak belut, x tau cara nya.. katne ada buat kursus pasal belut… tolong lah kami

awang2awang@yahoo.com

 
Gravatar dek am said:
2009-09-06 01:58:25

sy ad membekal belot

xbyk pon

dlm 200-300kg je

sesape nk beli email sy ok

hage ikut pasaran

deam_kulaan88@yahoo.com

Gravatar Zul said:
2010-08-30 11:00:25

hai betul ke ada banyak tu hari2 ke tahun2?

 
 
Gravatar dwi agus said:
2009-10-26 18:12:59

hai..
daging belut tu banyak lezat la..
ada banyak guna tu daging belut.
janganlah cuma tengok bentukmya aja, tapi tengolaklah nanfaatnya..
Indonesia Beluters

 
Gravatar aid said:
2009-11-11 15:14:41

best lah.nak join gak.

 
Gravatar rens said:
2010-05-05 23:06:28

sy ada ternak belut…sesiapa nak beli hubungi saya area kk sabah…0195358170 …rens

Gravatar cha said:
2010-11-22 14:35:17

SAYA MINAT BERI IKAN BELUT, MIN ORDER 300KILO SILA TANYA BERAPA HARGA SE KILO PENGHANTARAN KE JOHOR BARU?

 
 
Gravatar maliki said:
2010-05-18 17:55:46

salam..

urgent..ada sesiapa yg leh supply benih belut tlg hubungi saya (wan din) 019-9829119 ataupun email di krliki@gmail.com

 
Gravatar akhirudin said:
2010-06-28 12:24:41

saya ada membekal pakej penternakan belut.satu set Rm5000 iaitu anak benih 4800ekor,media ternakan dan cara utk membuat mkanan belut

 
Gravatar Zul said:
2010-08-30 10:57:18

memang berkhasiat, malah kami akan buat perniagaan kesihatan dan minuman keatas belut/eel, kami memerlukan 500kg sehari. baru production lancar. setuju ke? tak geli ke? sapa yang geli tu memang masih kolot dah process jadi pati, licin, anyeir mana ada lagi.. better cuba baik untuk kulit dan keperluan dalaman dan tulang.

 
Gravatar osman said:
2010-12-09 15:51:30

anda semua tahu khasiat belut?
belut ada spesis ikan yg sgt berkhasiat untuk kecantikan kulit dan mengelak dari serangan penyakit kulit.Bagi kaum hawa, belut baik untuk kesihatan dalam wanita.Para wanita yang mengamalkan belut ini pasti sering mendapat pujian dari suami…

 
Gravatar jue said:
2011-01-21 15:33:25

belut murah dikelantan,rm11 kg harga borong,call 0148192921

 
Gravatar syamin said:
2011-03-07 16:37:46

besnye

 
Gravatar syamin said:
2011-03-07 16:38:21

dekat sini lgi murah 1 kilo rm8

Gravatar tam said:
2011-03-10 23:34:39

dkat mne 2 yg murh bro..?

 
Gravatar khairul said:
2011-09-16 08:02:12

bg contat awk kt sy

 
 
Gravatar haris said:
2011-04-20 14:51:02

Salam,

nak cari benih belut..

kalau ada call saya..haris 0145113361

 
Gravatar Eel said:
2011-07-05 19:13:07

nak cari benih belut. Pls call 010-2776 882
TQ

 
Gravatar aman said:
2011-09-09 17:29:04

salam saudara saya nak tanya ada tak no telepon roomate saudara tu kalau ada boleh email pada saya…urgent

 
Gravatar khairul said:
2011-09-16 08:00:22

kt mn belut murah tuu,bg lah no tel

 
Gravatar mazlan said:
2011-09-19 15:31:35

sesiapa yg nk belut dlm kuantiti yg besar atau kecil sila konteks saya….0199214280…. harga RM 15 satu kilo…bayar cash…cek-cek tidak diterima…trima kasih

 
Gravatar zackmohd said:
2011-09-30 15:19:59

setuju dgn mazlan…bayar cash la senang

 
Gravatar keroll said:
2011-11-17 10:50:08

sapa nak beli belut. saya boleh supply

Gravatar Wizurai said:
2011-11-17 11:58:17

camne nak contact?

 
 
Gravatar shazuan said:
2011-11-22 21:47:40

saya mahu beli benih belut dalam kuantiti yg banyak.
please contact 0136060742.

 
Gravatar amiru said:
2012-01-17 10:17:29

saye ade membekal belut dan ikan haruan..

 
Gravatar amiru said:
2012-01-17 10:32:39

phone number: 019-9953008
(p/s: biasa phone off sbb kerje offshore )
please email: amiruadam@gmail.com

 
Gravatar putre said:
2012-01-31 17:06:23

sendang mencari belut putih hidup di dapat 2 ekor pon jd RM 180 1 ekor call no 0142555595

 
Gravatar mazlan said:
2012-02-07 12:09:16

saya telah membekal belut segar dalam berbagai kuantiti, harga sekilo Rm 15…. dan harga juga boleh dirunding sekiranya dibeli dalam kuantiti yg banyak. Belut yg dibekalkan dijamin segar dan sentiasa mempunyai stok ..kpd yg berminat sila hubungi saya di talian 019-9214280…member kita tu nak cri belut putih, namun takat ni saya belum lg ketemu dgn belut berkenaan, sekiranya saya jumpa saya akan hubungi putre….sekian.

 
Gravatar joe said:
2012-02-09 16:54:53

slam.. saya nk order belut 50kg ke 100kg perday..
area johor.. mtk pembekal email pd saya

 
Gravatar michael cia said:
2012-02-16 17:39:21

belut supplier from indonesia special offer RM 15/kg min order 210kg/2day
including tax & cargo with air asia /Garuda Air
belut ukuran sedang 1kg isi 25-30pcs/kg & RM 17/kg for 5-7pcs /kg RM
1 S’Foam box cargo standar size international 75×42x32cm max 30kg/box min order 7boxs

Regard:
FASCHO BROTHER INDONESIA.PT

michael cia
mobile: +6285 815 333288

 
Gravatar aidil said:
2012-02-23 18:18:11

mencari bekalan belut 2oo tan sebulan, contact saya di justaidil@gmail.com

 
Gravatar sharbana said:
2012-03-04 00:13:26

saya nak cari pembekal belut area kedah klu luar kedah boleh htr x…brp sekilo ??? saya dari pendang ..hubungi saya 019-4975959

 
2012-03-30 22:17:12

saya penangkap belut dan ikan kelah….sesiapa yg minat halo saya.012 2412001

 
Gravatar intan said:
2012-06-07 01:25:04

ada x pembekal belut area sungai petani , kedah ?
sangat2 perlukan belut yg dh siap dibersihkan & dipotong . . Sbb sy xnk belut yg hidup2 . .

 
2012-08-02 09:00:05

kami tengak cari penternak ikan belut.

Kami adalah pemborong & pengedar daging exotic di kawasan selangor dan KL.

call me at 0126642519 / parklandsfresh@yahoo.com

 
Gravatar ecai Belut said:
2013-01-29 15:19:29

saya pembekal belut sapa nak belut hubungi saya 0129419885 -ecai

 
Gravatar nisak said:
2013-04-11 15:30:04

saya berminat dan baru nak menceburi dalam bidang penternakan belut ni…boleh tujuk ajar sikit macam mana nak mula? email k_own8568@yahoo.com

 
Gravatar ecai said:
2014-01-14 11:32:45

nak belut kol saya 0192012505

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.