RSS Feed for This PostArtikel terkini

Debit card Kad debit

Tune Card

Akhir-akhir ni, aku tengok makin bertambah debit card yang dah berada di pasaran Malaysia. Ini bermakna, kalau korang nak buat online shopping kat eBay atau beli hosting, domain name dan sebagainya yang memerlukan credit card, debit card pun boleh digunakan asalkan ada tanda Visa atau MasterCard. Dan yang lebih menarik, ada sesetengah debit card yang tak perlukan slip gaji ataupun kena lepas umur sekian-sekian.

Kat sini aku listkan beberapa debit card yang berada kat Malaysia, yang boleh buat online shopping. Click pada link untuk maklumat lanjut.

Tune Card
Aku rasa ni debit card yang paling baru berada di pasaran. Yuran tahunan serendah RM9.99. Boleh deposit duit kat Pejabat Pos, CIMB Bank dan BSN selain FPX.

PB Visa Electron
Dikeluarkan oleh Public Bank dengan yuran tahunan RM24. Boleh check akaun secara online dan dapat statement bulanan.

AmBank NexG Prepaid MasterCard
Boleh di dapati kat 7-Eleven kalau di Lembah Kelang. Caj bulanan RM3. Yang terbaru aku tengok diorang buat promosi dengan iTalk TM.

MOL Freedom Mastercard
Kad hasil kerjasama antara Malaysia Online (MOL) dan EON Bank. Boleh juga beli kat 7-Eleven.

Selain dari list ni, pihak MasterCard ada buat iklan yang diorang pun keluarkan debit card. Tapi bukan diorang direct keluarkan kad tersebut tapi melalui bank tempatan iaitu Affin Bank dan EON Bank. Untuk debit card MasterCard ni, korang lawat terus website diorang.

Trackback URL

RSS feed | Trackback URI

123 Comments »

Gravatar emptyspace said:
2007-11-26 22:33:12

debit kad ni cemane ek? masukkan duit pastu baru leh pakai ke? ade kene interest tak bile beli barang? contohnye kalo aku beli something kat kedai aksesori keta, mereka charge 2% dari ape yg kite beli..

Gravatar Wizurai said:
2007-11-26 23:03:04

lebih kurang kad ATM… ada duit, baru dpt guna… aku guna Visa beli online, tak kena charge, NexG MasterCard dia plus $USD1… mcm kedai tu, aku rasa tak kena sebab ni debit card (aku guna online je setakat ni)…

Gravatar jazz89 said:
2008-11-16 17:02:51

ko buat katne?

(Comments wont nest below this level)
 
Gravatar mr big said:
2009-12-24 01:09:27

salam..nk tnya ni..debitcard ape yg leh guna utk wat bayaran kat google adword..aku ade debitcard maybank ngan pbank tp tak leh guna ar..ditolak..apesal ye..mintak tolong..

(Comments wont nest below this level)
Gravatar rimi83 said:
2010-01-20 19:46:50

salam,saya telah guna debit card public bank visa untuk urusan online,saya pun pernah guna kat google adwords,Maybank Debit Card tidak boleh guna untuk urusan online

 
Gravatar Ahmad Fetri said:
2010-04-22 15:10:21

Kad debit Maybank kena activate dulu before wat online shopping. Buat kat dalam Maybank2u

 
Gravatar afaf said:
2011-09-02 17:22:23

sy da bukak web maybank2u tok activate debit card maybank..sbb sy nk shoping on9…lps kte da klik web maybank2u..kte kne klik bhgn yg mne satu ye?..blh crt skit cne nk activate debit card maybank?

 
 
Gravatar rimi83 said:
2010-01-20 19:50:29

sesiapa yang nak apply debit card smartlink2u Ambank boleh hubungi saya,cuma RM60 SAHAJA.Bonus pun dapat,cuma bagi orang bawah guna sudah dapat komesyen masuk terus dalam akaun,
hantar email kat rimi83@yahoo.com jika ada pertanyaan

(Comments wont nest below this level)
Gravatar zainal said:
2010-02-19 10:31:46

cerita lah sikit pasal debit card smartlink2u Ambank

 
 
 
Gravatar sureup said:
2008-12-19 15:45:12

skrg ni dh banyak bank offer debit card tapi kalau xde duit dlm debit card tu tak blh pakai jugak.tapi aku ada apply debit card tune money baru ni,yg syoknya aku tak perlu masukkan duit utk gunakan debit card tu,cuma rekomen org lain apply card tu aku dpt komisyen RM60 yg dimasukkan ke debit card aku,blh le aksyen ckit buat belanja pakai visa card.klau berminat blhlah cek kat http://mentorjutawan.com.my/?ref=1481

Gravatar gee said:
2010-10-10 12:57:56

aku bmnat la dgan komen awak ni…tpi bla sya chech kt http://www.mentorjutawan.com.my ,xtau plak camne nak rekomen org applly card tu..blh bri kn sya tnjuk ajr?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Gravatar WaWa said:
2007-11-27 00:37:13

debit card ni senang cakap macam prepaid. kita topup, baru boleh guna. credit card pula sebaliknya, andaikan credit card adalah postpaid. pakai dulu, baru bayar. hoho.

hujung tahun lepas, aku apply PB Visa Electron. masa tu, debit card di pasaran Malaysia cuma ada AMBank NextG selain Public Bank (yang popular dan boleh guna tanpa masalah di PayPal). tapi proses nak dapatkan debit card tu sungguh lama. pertengahan januari pula aku kena terbang ke UK. bila aku balik Malaysia Mei lepas, banyak surat dari Public Bank aku terima termasuk surat pembatalan kad itu sebab ada sekali mak aku try nak ambil kad tu bagi pihak aku. (sia-sia je aku bayar RM50 untuk yuran dan sekali topup).

tapi aku dah tak kisah sangat lah. pasal apa, sebaik saja aku buka account bank kat sini, automatic aku dapat debit card. hoho. kebanyakkan bank di sini memang akan bagi debit card instead of ATM card. so senang lah. tak payah cucuk selalu. selalunya dalam dompet aku ada £10 je, tu pun untuk emergency. selalunya aku akan membeli guna debit card, secara tak langsung boleh track apa barang yang aku beli sebab akan keluar dalam account statement setiap bulan.

aku ada dua debit card. satu HSBC dengan logo Maestro (biasanya boleh guna di UK dan Europe saja). satu lagi Lloyds dengan logo Visa. hehe. boleh guna worldwide.

Gravatar myth said:
2008-06-21 11:47:23

whats up wawa…
i got a fews question 2 ask u about …

i’ve already have a debit card from affin bank
& i also already registry my card on pay pal…

my problems is pay pal claim that they have charge me about USD 1.95 to activate my account
that were send by email…

in that email too , its says that i have to check my card statement to get the 4 digits code so i can activate my pay pal account…

what make me wondering is … how can i get my card statement ?
i’m quite confuse right now…

hopefully u’ve will help me up…
that all my question..

your help will be so blessfull… :)

 
 
2007-11-27 11:22:31

aku biasa guna pb visa jer.. pasai mudah nak withdraw duit kat paypal.. yang lain susah. :)

tapi kalau nak pilih yuran termurah elok guna tunecard tu

Gravatar azrai said:
2007-12-17 16:28:19

memang yuran tunecard termurah dpasaran tapi kalau nak topup kene caj rm2 setiap kali bile nak topup.cube apply debit mastercard affinbank punye….yurannye cume rm20 aje selepas 5 tahun kite gune….caj rm7 utk buat draw di serata dunia…ade insuran…ade touch&go…ade point….nk lebih lagi lanjut pegi bank affinbank yang terdekat…..OK….

Gravatar jor said:
2008-03-04 13:20:53

debit mastercard affinbank leh gune tuk paypal x?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Gravatar Wizurai said:
2007-11-27 18:58:00

aku pulak guna PB Visa Electron… ada gak NexG tapi malas nak pakai dah sebab yuran dia mahal… dan kalo aku nak beli dlm USD. kena caj tambahan… so, baik aku guna PB Visa Electron je… lagipun PB dekat dgn ofis aku, senang jugak nak topup…

TuneCard yuran dia memang murah la tapi dia takde nak deposit melalui FPX pun kena caj RM0.50… tu belum lagi kalo guna bank CIMB dan BSN, kena tunggu sehari selepas bekerja pulak…

debit card alternatif untuk yg ada duit dalam PayPal untuk rakyat Malaysia, sebab boleh keluar duit dari PayPal kat mesin ATM…

Gravatar Freddy said:
2007-12-08 13:31:52

ni nak tanya pasal BSN visa electron, aku ada apply untuk kad jenis ni tapi tak tau boleh guna ke tak masa ambik kad pegawai bank ada tulis kat belakang kad tu “VOID”. Bila ditanya apa maksudnya, katanya; “takda duit macam mana nak pakai” sia-sia jer aku register ingat nak guna untuk internet purchase senang sikit bagi yang tak ada kad kredit(saya tak mampu).

Sekian.

 
 
Gravatar musnaz said:
2007-11-28 10:16:31

aku guna mol master card eon tuh. sebab aku ahli mymode, he he…. syok pakai debit card nih, dapat point… kalau beli tiket tu rugi la bagi cash jek… kosong… kalau pakai debit card, dapat point….

 
Gravatar chot said:
2007-11-28 15:11:55

mm bole dipertimbangkan ni…pakej hebat..

 
Gravatar TolongLaAku said:
2007-12-03 22:25:33

aku ada problem skit pasal debit kad MolFreedom..

problemnye aku nak verify dkat Paypal.yg aku x paham

{Frist Name} sbb aku beli kad debit dekat 7-eleven dkt kad tu xde name..so sape2 yg guna kad debit MolFreedom boleh tunjuk ajar x cara2 nak active kn paypal.thx

Gravatar chim said:
2007-12-05 12:52:55

Semak dengan paypal dulu.. diorang nie terima x Debit Card dari luar..

Saya baru jer kena.. dah register pun dengan paypal.. tapi diorang cakap servis debit card buat masa nie untuk us jer.. diorang rekomen guna reguler credit card

 
 
Gravatar chim said:
2007-12-05 12:50:39

Harap kengkawan kat sini buleh mambantu masalah yang aku hadapi berkaitan dengan Debit Card nie..

Ader bender yang Chim nak beli dari PayPal dan ClickBank.. masalahnya,PayPal dan lickbank x terima DebitCard dari Malaysia. Jadi guna Debit Card dari AmBank NextG x leh pakai kai clickbank..

Sesiapa boleh bagi idea bagaimana saya buleh buat payment kat paypal dengan Debit Card nie..

Gravatar one_ali said:
2008-08-14 00:49:10

psal paypal kt mesia ni mmg susah nak reg,tp boleh buat bg yg ada credit card,,bg x yg ada account bank pun boleh buat paypal,melalui virtual card,aku ada sorang kawan boleh buat,terus kita dpt acct paypal yg sah,tp bila nak withdray jer masalah,,

acct paypal ni mudah utk on line ,,berbanding system lain,kesimpulannya boleh buat bg sapa2 yg nak bayar dlm rm 50 utk virtual card,kita boleh reg terus paypal yg sah.

 
 
Gravatar Wizurai said:
2007-12-05 15:41:09

sape kata PayPal tak terima debit card Malaysia?
aku dah buat ebook panduan nak aktifkan PayPal guna debit card… tolong search dlm blog ni dan baca ebook tu betul2…

Gravatar Fahmishah said:
2007-12-12 00:08:39

bro..mmg boleh bro tapi utk sahkan akaun kita.tapi belum tentu kita boleh upload duit dan withdraw duit.

 
 
Gravatar adib. said:
2007-12-12 00:32:24

boleh guna buat beli account rapidshare dak??
kalau boleh aku okay ja nk beli terus

 
Gravatar TolongLaAku said:
2007-12-12 11:34:14

wizurai tolong ar buat ebook Mol freedom plak.aku nak aktifkn paypal nie…

 
Gravatar Wizurai said:
2007-12-12 17:00:29

aku ada project lain skang ni… so, ebook lain tak buat lagi…
fahmishah, aku tak sure upload duit tu, tapi masa aku punya baki PayPal tinggal $0, dia akan guna duit dari NexG dan PB Visa Electron…

 
Gravatar nadia said:
2007-12-13 11:44:37

aku baru je apply debit card dgn eon bank ni.. masa diaorg terung kat aku best gak ler dgr sbb kita xperlu hutang dgn bank ada duit br leh pakai xde duit sendiri mau ingat ler…tp aku takut gak kena tipu jer..aku ambil risiko apply debit kat ni

Gravatar azrai said:
2007-12-17 16:13:36

risikonye..aar..jgn hilang kad sudehle…

 
 
Gravatar faidhi said:
2007-12-13 23:51:27

slamat ke nak gune debit card ni .. takde charge tersembunyi?? mane debit card yg plg ok ek

Gravatar Wizurai said:
2007-12-14 00:04:05

lebih selamat berbanding credit card…

 
 
Gravatar gie said:
2007-12-14 18:25:03

suggetion dari tuan rumah ape ye…? pb visa ke…?

Gravatar Wizurai said:
2007-12-14 18:58:06

bolehlah la tu… lagipun dia tak join ngan sape²…

 
 
Gravatar Ju said:
2007-12-15 14:00:34

card ni ade minimum umur ke?
skrg ni aku tgh cr debit card yg bgs utk 1st debit card aku.
aku student lg,duit slalu tercicir ilang.tu la aku nak cr debit card.
yg ni bgs ke?

Gravatar azr said:
2007-12-17 16:08:29

umur mesti 18 tahun.di syorkan apply debit mastercard kat affin bank mane2 branch.telah wujud sejak tahun lepas bulan 05.sebabnye kad ni bleh diterima 24 juta lokasi seluruh worldwide,lepas2 ade insurans perjalanan utk penerbangan shj sehingga 150000.nak guna tol lebuhraye atau mane2 kad ni ade touch&go kalau kurang rm50 ditambahnilai secara automatik (ditolak dr akaun simpanan).seronoknye dapat 0.5% bile kite buat transaksi akan dikreditkan ke akaun kita setiap bulan.kalau nk lebih lanjut pi kat website affinbank.com

 
Gravatar sham said:
2008-10-09 15:17:04

alopp….sya da try nak wat pengesahan kt paypal tp xbrjya..Ebook dari wizurai pon dah donlod pon xbrjya gak…bnyk kali da try xthu apa msaalah nya…sya pkai nextG..mintak tlng spa² yg thu…

 
 
Gravatar ikoko said:
2007-12-19 19:56:01

em.. kalau bawah umur, bleh jugak beli MOL Freedom Master Card. Beli kat cawangan EONBANK berhampiran atau kat selected 7Eleven

 
Gravatar Gemuk said:
2008-01-10 19:13:40

Ambo nak rekomen 1 debit card baru dari EON Bank. Namo dio Pavilion Debit Card, dio ore join together ( EON & PAVILION ), tokseh bayor annual fees tapi demo keno guna 12 transactions satu tahun( senang aje RM10 pun kiro 1 transaction ). Ado point jugo bagi RM1 charged dan macam macam lagi diskaun kat Pavilion bilo demo shopping. Ambo rasa this is the best card buat masa ni. Sekian wassalam

 
Gravatar Ian said:
2008-01-26 01:12:32

I wanted to get one, but unfortunately something makes me withdraw my decision..

They really should not charge RM2 whenever we have to reload the card.

I have a Visa Electron, it cost higher than Tune Card, and it requires higher minimum balance in the card. But atleast they didn’t charge any extras when i want to reload my card, or when i want to buy things from amazon.com or ebay.com, which requires currency conversion to USD..

As for the other card, which is MOL Freedom Card by Eon bank, very bad customer service, and they have charges on currency conversion and card reloads, but atleast EON Bank allow a free cash reload if i choose to reload it via EON Bank counters..

Back on Tune Card, the card design looks terrific, i loves especially the colour of the card, unfortunately, i don’t think that i can ever afford the RM2 reload fees.., so, not until Tune Money think of something that will benefit consumers like me, else, i don’t think that i can give Tune Card a try at all..

 
Gravatar zulkifli said:
2008-01-28 16:44:12

kena cas gak 1.5%.. aku beli laptop kat low yat.. rasa mcm rugi gak.. tapi bila beli online atau pasaraya biasa tak adda cas..

 
Gravatar gigi said:
2008-01-28 17:13:36

tunemoney .com ok lah puas hati cuma kalau boleh no pin cepat sikit hantar dan topup jgn lambat masuk dalm akaun ok

 
Gravatar iela said:
2008-01-31 12:22:21

Saya baru je dimaklumkan yang PB Debit Kad telah dihantar ke nearest Public Bank. Esok tgh baru g collect sekaligus mohon utk daftar online. Sebab utama apply coz saya ada wat online business dan perlu redeem cash guna paypal. Baru je redeem semalam USD500 tapi tak masuk dalam akaun paypal lagi pun. Tapi mypaypal akaun personal so dimaklumkan yang saya hanya leh kuarkan duit dari paypal ke PB Debit Kad 5 transaction je setahun. Betul ke? Rugila…coz every week I earned almost USD300 - 500. Cam ne nak dapat duit tu nanti. Plan lepas collect kad, apply PBOnline, pastu verified kad kat paypal…then lps tu nak terus transfer duit ke PB Debit Card…Bila dah ok nanti, seminggu lagi saya transfer lagi…means sentiasa ada transaction antara paypal dan PB Debit Card. Duit tu lak nanti, saya rancang nak bayar bil online, shopping baju, beli barang dapur and so and so….Blh ke wat mcm tu? Pls assist me….

Gravatar alim said:
2008-11-22 15:33:22

awak bt online ape ye..bleh sya thu..

 
 
Gravatar Zik said:
2008-02-27 19:31:59

So far.. dari komen kwn-kwn di atas PB menjuarai senarai debit kad di Malaysia. Tapi kes mcm iela pulak tak best dgr. Mungkin sbb akaun paypal tu berstatus personal. Kalau premier keatas mungkin tak ada had. Nak gak mohon PB debit kad, tapi nak tunggu sebulan baru nak dapet tu tak tahan.

 
Gravatar n|ck said:
2008-03-08 13:31:20

saya amat tertarik ngan pe yang GEMUK gtau kat atas tu..untuk pengetahuan semua,aku pun ade debit card drpd eon bank..tapi aku xleh nak add card aku dalam paypal..ade error kate bank x diterima..so aku nak pastikan,bley ke debit card combi/paypas eon bank gune tk paypal??kalau boleh,share la same2..

aku baru je buat kad tu smlm :P

 
Gravatar piston9 said:
2008-03-20 16:06:55

aku bercadang nk apply debit kad. dah buka website public bank. Tp tengok annual fee: principal RM24+ supplementary RM12= RM36. So xde beza gk dgn ambank NexG. Affinbank punye debit kad RM20. So bleh bg suggestion x kelebihan kad2 ni? Kot2 kad yg mahal ni lebih bagus in terms of services.

 
Gravatar Wizurai said:
2008-03-20 21:38:50

Alahai, watpe nak ada supplementary? 1 kad cukuplah, lainlah nak daftar untuk kakak ke, adik ke.

PB paling best, saya dah komen dekat entri panduan pengesahan Paypal.

 
Gravatar piston9 said:
2008-03-21 10:01:08

ooo ingat kan supplementary caj tu extra caj yg wajib bayar. Ok2 thanx wizurai

 
Gravatar adymfi said:
2008-03-28 15:09:40

Kenapa tak guna kad debit Maybank Visa? Takda yuran tahunan. Free je kalau baru bukak akaun. Nak shopping kat mana-mana pasaraye pon boleh. Yang penting ada duit kat dalam akaun.

 
Gravatar Wizurai said:
2008-03-28 21:52:32

hoho… ni kan entry tahun lepas… Maybank tak kuarkan lagi debit card Visa ni…

 
Gravatar pau_lead said:
2008-04-06 14:57:47

hmmmm…ak br nk buat tunecard.so ak nk tnye kad ni ad masalah x kalo nk gne untuk paypal.sbb ak dgr byk jugak kad yg kene reject.somebdy please reply me ASAP.nk bt kad ni

 
Gravatar Wizurai said:
2008-04-06 18:41:17

daftarlah PB Visa Electron…

 
Gravatar pau_lead said:
2008-04-06 23:45:37

kalo nk topup PB visa electron ni bleh gne cash in machine ke

Gravatar Wizurai said:
2008-04-07 07:50:53

mestilah boleh…

 
 
Gravatar pau_lead said:
2008-04-07 13:00:45

owh yehhhhhhhh

 
Gravatar NIZAM said:
2008-04-11 23:02:26

BSN MATRIX TU KAD DEBIT GAK KE. BLEH SOPPING ONLINE

 
Gravatar areon25 said:
2008-04-15 16:44:02

salam..

saya ingin bertanya sedikit mengenai kad debit/ kreedit.. jika kad debit/kredit kita hilang, adakah orang yang menjumpai kad debit/kredit tu boleh gune kad debit/kredit kite?? kerana setahu saya apabila kite hendak membayar sesuatu pembelian dgn kad kredit/debit, cashier akan swap pada satu alat dan mintak kite sign je.. and si cashier tu bukannye tahu pun sama ada sign tu adalah sign tuan punye kad atau pun bukan.. jd, jika kad debit/kredit kite hilang, and kite tak amik tindakan dengan cepat, duit kite dalam bank kite akan burn mcm tu jela??? adakah begitu??

thanks..

 
Gravatar Wizurai said:
2008-04-16 18:02:52

yeah, kalo kad kredit/debit jatuh ke tgn org lain memang bahaya… dia boleh keluarkan duit kita kecuali kita terus call customer service bank berkenaan dan bgtau kad hilang, suruh dia close account… biasanya diorang akan ganti kad baru…

Gravatar naz said:
2008-10-08 00:21:20

geng..,aku 1st time nk join prjk it ni..,so aku kene ada debit kad.cmner nk apply..modal brape..debit kad cmner yg best?tolong aku k..

Gravatar uni said:
2009-07-23 09:04:54

hai,
eh u dh wat debit kad x? so how iz?
story r kt aq..
how long?
how much?

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Gravatar titan said:
2008-04-29 08:33:32

aku baru je bayar RM50 untuk aktifkan tunemoney nih. Tunggu la beberapa hari. Nanti aku gi amek kat pejabat post. Tengok ok ke tak.

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 01:25:55

kalo dah amek nnti jgn lupa bgtaw sya ya. sya pun tgah apply nie. I’m full collector for bank card . hehe,…

..mail me> issac_farel29@rocketmail.com

 
 
Gravatar nizam said:
2008-04-30 15:18:00

naper yer aku x leh gune kad bsn matrix aku online

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 01:23:21

BSN DEBIT I-MATRIX VISA ELECTRON blum sah dgna pkai utk urusan pembelian/pmbayaran/internet banking/transaksi (paypal/alertpay/e-bay dll) yg bkaitan urusan scara online . Pihak BSN msih gagal mdaftarakan dan mluluskan semua senarai nombor debit kad yg telah dikeluarakan oleh mreka . Xpa lahtue . Syarikat BSN kan msih bru di negara kita so ambil msa skit utk di konfigurasi ke serantau/internet .

 
 
Gravatar SIFU said:
2008-05-06 13:07:57

hai member2 semua…nak tanya…debit kad yang mana ok skit..aku nak guna debit kad beli tiket kapal terbang…boleh ke? email aku rizalman@msn.com
TQ

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 01:17:21

CIMB DEBIT MASTERCARD ,.FULL FUN!! ESPESIALLY FOR AIRASIA LINES ,…

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 01:18:31

*especially for airasia lines booking

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
Gravatar benjie said:
2008-05-14 01:42:11

Hai Bro, saya dah apply, tune card & Pbebank debit card, dah dapat pun, cuma lum verified lagi paypal. cuma nak tanya masa bila diorang ni nak anta no. pin. untuk dua2 kad nih? ada sapa tau brapa lama?

untuk info yang saya tahu untuk rakan2 hanya tiga kad jer boleh withdraw duit dari paypal nih.
tune card, Pbebank debit card dan bank al-rajhi jer. debit card yang lain ada yang boleh verified tapi takleh withdraw..

 
Gravatar kaqo said:
2008-05-15 10:39:57

WIZURAI dlm bnyk2 debit card yg ada skrg mana yg paling best(xmmbebankn,xleceh n mudah)..

Gravatar Helmi Asyraf Abdullah said:
2008-06-29 03:25:52

Aku tolong jawabkan ek….sian wizurai 2….hehhehe

Anugerah
Yang paling ok : Public bank
Sebab aku ade bace kat block mane ntah die ade
fraud prevention policy….cthnya kot-kot gune
byk dr card 2 …die akan terus call kita…tgk
bank pon ok….ade dapat point setiap ringgit
guna

Yang paling dapat no pin : Mol Eon
Kena tunggu 2-3 bulan ntah…2 pon dah
sampai pegi eon bank yang amat bosan dan
x banyak 2…leceh…leceh …akhirnya
dapat gak..

Yang paling blur : tune card

ade ke nk log in nnt die mintak tiga security soalan…tiap kali kita cuba die bagi kombinasi soalan yang lain….x mintak password…last2 aku pon lupa…sebab waktu daftar ade ke die mentak 6 kot soalan security…manela aku ingat….hehehhe

1 lagi….jangan lupa..

http://helmiasyraf.wordpress.com/

 
 
Gravatar hazli said:
2008-07-02 12:00:20

hello..aku nak buat master card.Tapi cam ner ye?? agak2 baper cos yg perlu ekk..

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 00:57:45

Mastercard je??,.rsanya buat mastercard je xda dlm sistem banking dunia . Kita cma ble apply smaada debit kad for mastercard atau credit card for mastercard . Tp lain bank lain jenis . dan jenisnya pun ada byk . COMBI, I-MATRIX, MAYBANK2U,TUNE MONEY, ZIQIR DLL. Kena bijak tahu mana jenis yang sesuai utk aktiviti kewangan kita dan kemampuan simpanan kita . Sebab rugi kalo main pilih je sebab lain bank , lain promosi . Ada bank yg sediakan promosi tinggi kpd org yg apply utk debit/kredit card dorang . Smua debit/credit card tdpat pelekat VISA/VISA ELECTRON yang kini sda mula dgnapakai di sluruh ATM dunia . Dan jgn lupa untk mggunakannya ketika shopping, melancong dll. Nikmati hadiah dan bonus istimewa !!! gudLuck

 
 
Gravatar Khairul Nizam said:
2008-08-08 23:13:51

Nak Duit Lebih

Register Disini : http://isabelmarco.com/?r=afis

Anda hanya perlu klik ’surf ads’
1 ads bernilai $0.01 dollar

 
Gravatar zetty said:
2008-08-18 00:40:43

perna dgr x ziqir debit card?..bgs x kad 2?..

 
Gravatar Alex said:
2008-08-18 14:20:44

Your blog is interesting!

Keep up the good work!

 
Gravatar anne said:
2008-08-27 14:54:33

skrg 26-08-08
wat masa skrg apa debit card yg paling best bg student cam ak

 
Gravatar denden said:
2008-09-10 20:46:31

aku nk tnye sket
aku da apply tune card
aku cume nk sumone explain lebey sket pasal kegunaan card ne ..
mane bole gune ?
anywhere yg leh pkai visa ker ?
is that means kt kfc,topshop or else,kiter bole pkai kad neh ?

Gravatar rinania12 said:
2009-01-14 18:51:35

yup asal kan ade duit

 
 
Gravatar amir said:
2008-09-21 12:12:39

ZIQIR debit card senang.. xada interest n bayar sewa /langganan.. cuma bayar sekali seumur hidup utk aktifkan kad.. bayar rm 300 kalau xsilap, lepas tu boleh guna samai bila2

Gravatar abby said:
2009-04-16 22:40:03

sape2 yang berminat untuk tahu dengan lebih lanjut berkenaan ziqir mastercard prepaid ambank (debit kad ambank)boleh hubungi saya melalui email rar_biey@yahoo.com.

 
 
Gravatar najmul said:
2008-09-26 17:36:01

kad debit bsn matrix afsal takleh guna kat online?bekenan barang kat e-bay tp kad takleh guna lak..afsal ek?

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 00:39:29

Buat masa sekarang, BSN masih gagal untuk mendaftarkan smua senarai nombor kad debit yg mreka telah keluarkan. BSN gak buat msa sekarang msih xmluluskan mna2 kad debit yg dorang keluarkan utk dgunapakai dlm internet banking/e-bay/pay pal ato apa2 yg bkaitan pembelian/transaksi/ pmbayaran secara online . Mgkut perkiraan BSN, mgkin pertegahan tahun ini baru dilancarkan .

Kad Debit xble dgna pkai untuk e-Bay . Walaupun kad debit ada pelekat Visa tp tu xmelambangkan kad debit ble dgna mcm kad kredit tp tu cma Visa electron . Visa electron & VISA beza sgt . VISA dgna dekat malaysia n luar negara . Visa electron kbanyakan utkk di malaysia je.

 
 
Gravatar mjh said:
2008-10-21 21:33:10

Kalau guna Debit card kita kena ada duit dalam akaun simpanan atau semasa kita.Jadi apa yang kita belanjakan adalah duit kita sendiri.Kalau guna kredit card bank cari kalau terlambat bayar hutang.

 
Gravatar rayyan said:
2008-10-27 22:23:32

aku rase ap2 pon pB bank lh plg ok bt ms skrg ni..
aku ad maybank debit card (visa)..
hr tu aku nk gne bt online xblh plk gne tension btl..
aku call maybank tnye apsl xblh gne..
die ckp thn dpn bru blh gne online transaction..
nasib baik aku ad apply pB bank debit card..
walau pon lambt dpt card pB bank,tp puas hati lah gne..
klu kornag nk cpt dpt korng call je pB bank bnyk2 kal,confrm cpt siap..mcm aku bt.hehe..

 
Gravatar Azman said:
2008-11-16 14:50:03

Sapa2 dah try PB ING Debit MasterCard Paypass Card? agak2 yang master card nih bulih guna utk paypal ke tak?

 
Gravatar fazril said:
2008-11-23 17:24:27

hai all..
kalau korang ada masalah tak paham camner nak bukak akaun paypal n nak tahu cara2 nak daftar debit card di malaysia yg boleh kuarkan duit paypal email kat saya.saya akan poskan buku setebal 120m/s kepada anda.buku ini juga mengandungi byk cara lain buat duit lebih.email saya di juiczy7@yahoo.com.

 
Gravatar mat said:
2008-12-19 17:36:19

harap tolong jawab soalan saya……

saya ada debit maastercard kad eon bank tapi baki tak de langsung hanya ada RM 1 sahaja. boleh tak guna untuk buat beli barang online di seluruh dunia . dan boleh tak gunakan ia untuk urusan pay pal.

harap sapa-sapa boleh jawab.

Gravatar Fjoew said:
2010-01-20 23:19:37

Oh mY gOd,…PaypaL ni antra sistem transaksi dbawah internet banking USA . so smua transaksi ke smua online paid akan dtukar ke dolar sblum smpai ke akaun yg terima duit kita tu . so,kalo duit rm1 xble lah bro gna online.. RM1 tukar ke dollar cma lebih kurang $0.296956 cent,..kira rm0.20 sen…so xkan nak gna paid online gna duit sikit cm tuh,..sdangkan msok tndas kna bayar 30 sen. Xyah beli online di sluruh dunia , di indonesia yg mtawangnya kecil dri kita pun ato sri lanka , ngara tmiskin tu pun xterima urusan pmbelian barang2 dwang…

Sya cma bkongsi ilmu . Maaf ada kekasaran . :)

 
 
Gravatar ikram said:
2009-01-02 14:24:45

@ mat..

lol, bukannye kene ade duit dlm debitcard tu, baru la bole wat pmbelian ke ape ke.. die kan sama ngan prepaid…

 
Gravatar isma said:
2009-01-03 08:10:10

debitcard dr Publicbank la yg paling ok..mcm aku..main forex guna debitcard..alhamdulillah..

 
Gravatar scud said:
2009-01-13 13:23:33

aiii…

MINTA TOLONG SANGAT2 TOLONG BG LIST DEBIT KADA YANG BOLEH VERIFIED DGN PAYPAL….AKU AMAT PERLUKANNYER… BRAPA BNYAK KORANG TAHU DEBIT KAD YANG BOLEH LINK DENGAN PAYPAL, BT MASANIE AKU PAKAI TUNE KAD, AR-RAJHI DAN PBANK YANG LAIN2 BG TAHU YA.. AKU NK BUKAK SEKURANG2NYE 8 AKAUN DENGAN DEBIT KAD YANG BERBEZA …TOLONG EMAIL PADA SAYA :- scudmissile81@yahoo.com A.S.A.P -SEKIAN-

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 00:24:22

Rujuk Mail-Box awak

 
 
Gravatar rinania12 said:
2009-01-14 18:55:46

kalu bkk PB debit card 2 bpe lame leh dpt card 2 eh??
plzzz..
mhl xnak bkk die??

 
Gravatar sha said:
2009-02-03 16:42:54

PB Visa ada byak jenis,yg mana satu plg ok?

brp charge klau buat PB Visa?

 
Gravatar fifi said:
2009-02-05 04:18:41

Ni nak tye… boleh x wat account public bank n apply card guna online?? psl sekrg sy kt oversea…

 
Gravatar Mefranz said:
2009-02-08 23:01:11

Bagus ceta pasal kad debit ni. Sya hantar borang pengaktifan nexg ambank sejak tahun lepas lagi, tak ada jawapan pula sampai sekarang. Tapi camna mau cek balance kalau tak ada pin.

 
Gravatar linda_laris said:
2009-02-11 12:58:45

sy dapat tahu kalau buka akaun HSBC US lg senang nak verify and withdraw duit. tp kena email dulu dgn dorang. u all masuk url HSBC US ckp nak buka akaun. nanti dorang akan tny beberapa soalan. kalau dorang berpuashati dia akan contact kita and send ‘kit’ to us. lps kita isi and buka akaun dekat malaysia kita send blk ke US.

tak semua debit card boleh withdraw duit dgn pay pal.

 
Gravatar sabry said:
2009-03-18 00:21:12

hello..nk tnye..sye bru je dpt kad debit pblic bank smlm..dlm surat die ckp no. pin akan dibagi berasingan..mkneye sya x bleh gne la kad tu slagi x dpt pin ek??dan mula2 saya igtkn nak wat verified paypal,tp memandangkan sye tkut risiko klu trjadi pape,so sye pk sye just nk smpn je kad tu wat cam kad bank biase..bleh ke??lgpun sy still student lg..sape2 tlg bg pandangan..

 
Gravatar zdine said:
2009-04-12 12:07:44

aku ada apply debit had cimb n da dapat pon….bleh aku tau saper2 yanga da ada pengalaman gune kad ni?bleh gune kad ne?coz dia ada infofm ahnaya bleh gune kat tempat yang paparkan electronic mastercard sahaja not mastercard

Gravatar Fjoew said:
2010-01-20 23:45:42

Rasanya sya ada pglaman ckit utk card nie . MasterCard nie cma logo/simbol/lencana utk sbuah syarikat bank gergasi di USA . Logo mastercard & mastercard electron ni xsma wrna n corak, perasan x ? Logo mastercard cma ada pda kredit card dan logo mastercard electron ada pda debit card . Smua kad yg ada plekat mastercard/mcard electron ble dgna di jutaan kedai dseluruh dunia . Tapi utk buat online @ paypal, mastercard credit card je yg sah dan tmudah . So,kalo msok kedai bniat nak gna kredit card ada logo m.card/electron kna tgok logo dekat pintu kedai btul2. mcard ato elctron ato both .

 
 
Gravatar rAINbow said:
2009-07-16 11:43:45

cmne nk buat debit card dari eonbank??
lama x proses dia??
agk2 brapa ari bleh dpt card nye???

Gravatar Fjoew said:
2010-01-20 22:50:14

Erm,.rsany sya ble tlong jwb utk ni. Sya nie kaki travel. byk pgi mna2 tmpat n rimas pgang duit byak. so, jwpannya kna blenja gna debit card sbb umur sya msih 17 thun . xble apply credit card . Tp,debit card ni leceh skit. Xsmua kedai sluruh duni terima wlopun di kota metro New yOrk . Ada kdai nie xgna mybank debit card. ada nie plak xble gna eon card n ada nie plak ble gna ni n ni,.. pening sungguh . Jdi sya pun buatlah smua debit card dri bank2 utma di malaysia ni. Mngikut pglaman sya,.EONBANK DEBT CARD antra applying yg paling mudah dan segera !
Caranya:
1. Pgi mna EONBANK tdekat .
2. Sediakan RM100 (dan mgkin kurang dri RM100) tp apa2pun sediakn je .
3. sila ke kaunter n mohon utk pmbukaan akaun EONCAP ISLAMIC COMBI DEBIT PAYPASS MASTERCARD.Type ni antra yg paling best slain halal mgikut sistem muamalat islam . No faedah lagi n no cas kot . Tp ingat pkataan COMBI
4. Ikut je arahan proses dorang tu
6. Dan slamat menikmatinya dlm tmpoh 24 jam je. Antara pmhonan kad yg paling segera di dunia .

GoodLuck .

 
 
Gravatar aki said:
2009-08-12 00:42:32

salam bro..
sy ade kad debit rhb..sy nk buka saving account untuk syarikat sy.kene buka rhb,so sy wat la account rhb.sekali die suh wat kad debit rhb.promosi katanye..sy xtau lg kelebihn kad debit ni..bila sy buka web rhb,ade annual fee 20rgt..maknenye kalo sy xgune untuk shoping kad debit tu,rugi saje la kene potong 20rgt tu..so cane tu??nasihat sket bro..tq.

 
Gravatar henisah said:
2009-09-08 04:33:27

hi,guys

apa kena buat card in?dan boleh guna semua tempatkeh?boleh jelas kita org.apa feadah kita dapat?dlm kad in ada berapa ribu?bolan-bulan kena bayar berapa…..tolonglah guys

 
Gravatar grimjaw said:
2009-09-24 10:39:18

bila kta bleh ambik tune kad ni…ble g thu skit..adakah dlm mase 7 hari…

 
Gravatar deaN5350 said:
2009-11-09 00:31:58

aku ade apply maybankVisa debit card baru2 nie…tapi beli brg kene cas la 2percent..mmg cmtue ke ha?
aku igt nk amek Debit Mastercard lak…o.k x?
klu bli brg diorang cas gak ke?

Gravatar helmi said:
2010-01-04 05:32:31

Maybank visa debit patutnya x de cas kalau beli apa2. lainlah credit card. Maybank mastercard debit card cuma boleh link dgn current account premier je, so kena buka acoount premier dulu, minimum 500, pastu apply skali kad debit mastercard platinum, tambah rm8. dapat buku cek & tak perlu introducer. Boleh apply online.

 
 
Gravatar zyra said:
2009-12-16 12:30:45

sy gne debit card cimb mastercard..tp xtau tmpt mne yg leh gne..
sbb ari 2 g JUSCO, ingt nk byr gne debit card 2 la…
but then diowng xtrime..die ckp cme trime debit mybank visa ngn mastercard je..

so klu bley spe2 yg tau sal cimb mastercard debit card ni..tlg btau ek..

sbb rugi jela sy msuk kn rm300 drpd wit ptptn..
ttbe xdpt nk gne debit 2..

Gravatar Fjoew said:
2010-01-21 01:11:48

ermm,.sebenarnya xrugi mnapun slagi duit ptptn dlm kad tu kita gna sebaiknya . Masalh yg awk trima tu sbenarnya dsbbkn oleh JUsco sndiri. Mngkin mall ada sdiakan pelekat Mastercard dipintu. pelekat tu mbolehkan smua pemegang mastercard boleh bbelanja di mall tu dgn kad mreka . Spatutnya xkira smaada maybank ka , cimb ka ato bsn yg penting verified utk dgna sbgi mastercard tp kalo da jusco ckp camtuh ,.ermm,..rsanya syarikat tu ada msalah transaksi duit dgn pihak maybank dan sbb tu kad mybank xdpt dgunakan di mall dorang . Biasanya kalo ada msalah cmnie, awk boleh mnuntut pmbelaan kalo mslaah besar menimpa . cthnya: jusco gagal mnerima kad awk walopun jelas kat pintu ada plekat mastercard dan dsebbkan kgagalan itu awak telah kehilangan org tsyang sbb xdpt beli ubat di kdai tsebut smntra awk xda duit cash . hehe,.contoh situasi je,..

 
 
Gravatar zanx said:
2010-01-16 20:38:02

debit card ambank adlh d bwah uptrend2u yg mna setiap rm digunakan akan mndapat point. 7eleven telah menjadi branch di mana setiap kad yg dibeli di 7eleven akan memberikan point kepada 7eleven itu sekali…

 
Gravatar Beb said:
2010-02-26 02:34:36

Aku nak tanya, ade masalah ke kalau nak apply debit card even dah di isytihar bancruptcy??
kalau tak de masalah, rasanya debit card dari bank mana yang boleh dimohon??
pastu, ade masalah besar tak nak daftar dgn paypal dan keluarkan duit dari paypal..thanx k..

 
Gravatar ariffin said:
2010-09-21 17:04:03

Aku boleh jer guna tune visa debit card kat paypal, siap leh beli lagi. kene pandai la bro

 
Gravatar koo said:
2010-09-28 08:35:40

saya seorang surirumah boleh mohon debit kad tak.macam mana nak mohon dan nak bayar berapa baru boleh mohon.

Gravatar Victor said:
2010-10-18 11:14:30

koo, kalau awak ada akaun maybank, kad atm awak boleh jadi debit kad. Kalau kad atm maybank awak masih versi lama (warna kuning), pergi ke maybank dan tukar ke versi baru (versi baru ada gambar buah ceri). Pilihan lain ialah Public Bank. Harga RM24, dalam 2 minggu siap. Tak silap saya, dia akan suruh anda ambil sendiri kad tu kat cawangan. Sblm buat pembelian, kena la topup duit secukupnya.

 
 
Gravatar jo said:
2010-11-29 23:49:26

As-salam..tumpang tanya..
saya ade kad debit PB visa electron, dlm kad tu ade RM40 je.bole tak saya nk keluarkan duit tu?kalo bole macam mane ek?

p/s: poket tgh kosong ni.hehe

 
Gravatar azri said:
2010-12-22 07:40:45

company saya buat service untu memmbership dan berminat nak aply debit kad untuk ahli boleh siapa2 boleh mmbantu,,boleh tak individu lain aply untuk orang lain…hubung sya ditalian azri
03 9010 480

 
Gravatar alif said:
2011-01-11 17:24:52

a’salam sy nk mohon debit kad RHB bank.. sy kne byr deposit nk buat kad 2 berpe duit yg nk? and mcm mne nk apply kad debit tersebut kat RHB bank…

 
Gravatar anuast86 said:
2011-05-31 05:22:59

camner gan BSN Matrix i? aku pkai tuk bli baju ok jer.. tp mcm ne nk connet BSN debit card aku kat PayPal atau eBay?

 
Gravatar Evelyn said:
2014-09-25 13:55:37

Hi there to all, the contents existing at this web site are
in fact remarkable for people experience, well, keep up the nice work fellows.

Look into my website :: search results pages (Evelyn)

 
Gravatar ????? said:
2014-09-25 21:24:25

Thank you a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you are talking about!

Bookmarked. Please additionally discuss with my web site =).

We may have a link alternate arrangement among us

 
2014-10-05 08:51:20

No matter if some one searches for his required
thing, therefore he/she wishes to be available that in detail, thus that thing is
maintained over here.

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> in your comment.